At komme ind på børneværelset og se sit barn sidde fuldstændigt opslugt af et eller andet computerspil, der ser ud til at handle om at skyde og slå ihjel, kan få de fleste forældre til at tænke det værste.

For hvorfor er ens barn så fascineret af de voldelige spil?

Og tager barnet skade af at spille dem?

Kender du til de samme reaktioner, så vil vi meget gerne berolige dig. Der er efterhånden lavet et utal af undersøgelser om børns gaming, og alle viser, at børn ikke bliver mere voldelige af at spille computerspil. Volden fra computerspillene smitter ikke af på virkelighedens verden.

”Jeg tror, forældre altid vil have en bekymring over børns fascination af f.eks. vold. Sådan har det vist altid været. Tidligere handlede det om, hvad de så i fjernsynet, hvilke tegneserier de læste, hvilken musik de hørte osv. Nu er det så computerspillene, der står for skud. Men det er min faste overbevisning, at der ikke er nogen grund til alarm på den konto. Dine børn bliver ganske enkelt ikke mere voldelige af at spille computerspil, og det understøttes igen og igen af forskningen”, fortæller psykolog hos Tricas, Trine Caspersen.

Her kan du læse en forskningsartikel som dykker ned i 1004 børns (og deres forældres) oplevelse med gaming, og hvordan det påvirker deres adfærd. Artiklen viser at der ikke er nogen sammenhæng imellem brugen af computerspil og voldelig adfærd.

Dette skal du i stedet være opmærksom på

Der er imidlertid andre område indenfor computerspillene, som det er en god ide at være opmærksom på som forældre. Det gælder dels, om dit barn begynder at få en form for afhængighedsadfærd, og dels om hvilket sprog, der typisk bruges i de forskellige chatfora.

Hvad angår afhængighedsadfærden, så er der sat nogle meget klare retningslinjer for, hvornår der er tale om afhængighed. Det kan du læse mere om i indlægget her.

I den sammenhæng er det vigtigt at huske på, at er barns skuffelse over pludselig ikke at måtte spille længere, især hvis det lige er midt i noget ekstra spændende, faktisk er en helt normal reaktion. Så kan der måske godt ryge et par sure bemærkninger afsted, men det er ikke det samme som at sige, at barnet er ved at blive afhængigt eller udviser en aggressiv adfærd.

Du kan imidlertid komme meget i møde ved at lave nogle klare aftaler med dit barn om, hvad der er god gaming hjemme hos her – og hvor mange timer, man må spille. Hvordan man i praksis kan lave de aftaler, er noget af det, vi underviser i på Familiens gaming dag. Læs mere her.

Taler dit barn grimmere?

Hvad angår det sprog, der nogle gange bliver brugt, når der chattes i spillene, så er det selvfølgelig vigtigt at være opmærksom på det. Det kan være nemmere at tale grimt, når det foregår online og man ikke står ansigt til ansigt med andre, og den snak må I meget gerne tage med jeres barn.

En anden god ide er selv at involvere sig i spillet.

Hvis dit barn f.eks. er ivrig Fortnite spiller, så prøv at sætte dig ind i spillet og vær engang imellem med til at spille. På den måde får du en meget bedre fornemmelse af, hvad der egentlig foregår og også af, hvornår og om du bør gribe ind.

Hvis du har svært ved at komme i gang med at spille, så har vi lavet en minikursus i Fortnite for forældre, som du kan læse mere om her.